Vansovej Lomnička dnes vstúpila do 40. ročníka

26.10.2007 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 26. októbra (TASR) - Festival umeleckého slova Vansovej Lomnička vstúpil dnes do 40. ročníka.
V Starej Ľubovni chcú okrúhle jubileum osláviť dôstojne. Pozvali takmer polstovku najúspešnejších recitátoriek z doterajších ročníkov, medzi nimi Máriu Kotorovú-Jenčovú z Hanušoviec nad Topľou či vyše 80-ročnú Annu Plecitú z Piešťan. Nezabudli ani na bývalých porotcov a účinkujúcich. Jeden zo zakladateľov a nestorov festivalu Štefan Popovič bude aj v porote súčasného ročníka.
Podujatie podporia viaceré sprievodné akcie, napríklad vydanie Pamätnice k 40. výročiu Vansovej Lomničky či príležitostná pečiatka s logom festivalu. Slovenská pošta ju uvedie do života spoločne s už vydanou poštovou známkou spisovateľky Terézie Vansovej.
Vansovej Lomnička v Starej Ľubovni potrvá do nedele, ale vyvrcholením sviatku poézie a prózy bude slávnostný galaprogram v sobotu 27. októbra, v ktorom vystúpia okrem domácich talentov laureátky jubilejného ročníka a hostia.
Prvé dva ročníky podujatia boli nesúťažné, ďalšie už mali charakter súťažnej prehliadky a dovedna sa v rámci nich predstavilo takmer 1800 recitátoriek. K prednesom poézie a prózy v slovenskom jazyku postupne pribudli ukrajinský a maďarský jazyk. Nesúťažne občas zazneli aj čeština, poľština a nemčina.
Názov festivalu je odvodený od obce Lomnička v okrese Stará Ľubovňa, kde Terézia Vansová istý čas žila.
 

Vyberte región